Mange mennesker lider av leddsmerter, spesielt når de blir eldre. Det er en rekke ting som kan bidra til dette, for eksempel skader, leddgikt og til og med kostholdet ditt. 

Det er riktig – hva du spiser kan faktisk ha en innvirkning på helsen til leddene dine. Dette er en teori som fysioterapeuten Henrik Wietfeldt støtter, og nylig delte i en av klinikkens live Q&A-økter med noen av deres kunder (du kan lese mer om Henrik og hans arbeid på nettstedet Fysioterapeut i Stavanger).

I dette blogginnlegget skal vi ta en titt på noen av måtene Wietfeldt sier at kostholdet ditt kan påvirke leddene dine, og hva du kan gjøre for å redusere leddsmerter gjennom maten du spiser.

Hvordan kostholdet påvirker leddene

Det finnes flere måter kostholdet kan påvirke leddene dine på. Disse inkluderer:

La oss se nærmere på disse. 

Visse matvarer kan forårsake betennelse

For det første kan visse matvarer forårsake betennelse, som kan føre til leddsmerter. Inflammatorisk mat inkluderer sukker, raffinerte karbohydrater, usunt fett og bearbeidet kjøtt. Hvis du lider av leddsmerter, kan det være lurt å unngå denne typen mat eller i det minste begrense inntaket.

Å være overvektig legger press på leddene

For det andre kan overvekt eller fedme gi økt stress på leddene, noe som kan føre til smerte. Å gå ned i vekt kan bidra til å redusere dette stresset og lindre noe av smerten du opplever. Å spise et sunt kosthold fullt av frukt, grønnsaker og magert protein kan også hjelpe deg med å nå dine vekttapsmål.

Inntak av riktige næringsstoffer er avgjørende

Til slutt er visse næringsstoffer avgjørende for å opprettholde sunne ledd. Disse næringsstoffene inkluderer: 

Du kan få omega-3 ved å spise fet fisk som laks eller ved å ta et kosttilskudd. Vitamin D finnes i beriket melk, egg og fet fisk som tunfisk og laks. Kollagen finnes i beinbuljong og er også tilgjengelig i tilleggsform. Å inkludere disse næringsstoffene i kostholdet ditt kan bidra til å holde leddene sunne og redusere smerte.

Kort sagt, hvis du lider av leddsmerter, er det et par ting du kan gjøre for å lindre ubehaget. Prøv først å unngå inflammatoriske matvarer som sukker, raffinerte karbohydrater, usunt fett og bearbeidet kjøtt. For det andre, gå ned i vekt hvis du er overvektig eller overvektig – selv bare noen få kilo kan utgjøre en stor forskjell. Til slutt, sørg for at du får i deg nok omega-3, vitamin D og kollagen i kostholdet ditt ved å inkludere fet fisk som laks eller tunfisk; egg; og beinbuljong i måltidene dine eller ved å ta kosttilskudd om nødvendig. 

Ved å følge disse tipsene kan du kanskje redusere leddsmerter du opplever.