Share on Facebook
Share on Twitter
email
 • facebook
 • twitter
 • email

Om oss

Norsk opplysningskontor for helsekost ble etablert i 2011 for å hjelpe forbrukere til å finne objektiv og produktnøytral informasjon om kosttilskudd og naturlegemidler/plantebaserte legemidler.

All informasjon som gis på sidene er basert på allment akseptert kunnskap, tradisjonell kunnskap og/eller dokumentasjon på basis av publiserte artikler/studier. En lang rekke kilder er anvendt og i en egen artikkel kan du finne en oversikt over et utvalg av de viktigste kildene som er benyttet.

Alt innhold på sidene er skrevet av Dr. Scient Hilde Skauli.
Dersom man ønsker å benytte noe av materialet som finnes på sidene, må man spørre Norsk Opplysningskontor for helsekost om tillatelse. Dette vil kunne gis dersom kilde; Helsekostopplysningen/Dr. scient Hilde Skauli benyttes.

Et kommende regelverk fra EU vil etter hvert gjøre det umulig for produsenter av kosttilskudd å informere forbrukere om hva kosttilskuddene er, hvordan de kan brukes og eventuelt hvem som ikke bør bruke dem. Kravet til dokumentasjon er satt så høyt at de aller fleste produsenter av velkjente kosttilskudd som har vært brukt i hundrevis av år ikke vil klare å fremskaffe dokumentasjonen som kreves.

F.eks har EU gjennom EFSA (European Food Safety Authority) ikke godkjent helsepåstander for plommer/svisker til bruk ved treg mage da det ikke foreligger nok vitenskapelig dokumentasjon for dette. Svisker/plommer anbefales til småbarnsforeldre på helsestasjoner i Norge, det anvendes på sykehus, eldrehjem osv. for å bistå til en bedre tarmfunksjon. Dette er god tradisjon, men en tradisjon som aldri vil bli vitenskapelig bevist etter EUs krav. Det finnes ingen kosttilskuddsprodusent som kan betale flerfoldige hundre millioner kroner for å bevise det vi alle vet. EU krever dessuten at alle studier skal være utført på friske mennesker og at konklusjonen skal være entydig. At EU ikke forstår at dette er urimelig synes vi er merkelig. Hvordan skal man dokumentere at noe virker mot f.eks treg mage når man forlanger at de personer som tester produktet ikke har problemer med treg mage?

Selvfølgelig skal kosttilskudd dokumenteres dersom det benyttes en helsepåstand. Det store spørsmålet er bare på hvilket kravnivå denne dokumentasjonen skal legges. Kosttilskuddsbransjen i verden ønsker å dokumentere, men man finner ikke at en legemiddeldokumentasjon er et rimelig krav. Kosttilskudd og naturlegemidler/plantebaserte legemidler skal brukes komplementært, ikke i stedet for legemidler. Kosttilskudd og naturlegemidler/plantebaserte legemidler skal brukes til å forebygge sykdomsutvikling, til å optimalisere kostholdet og egenbehandling av plager og lettere besvær som ikke krever forutgående diagnose av lege.

Norsk opplysningskontor for helsekost driftes av Norwegian Advisory Services/HKB AS (Noads). Noads er et rådgivningsorgan for næringsmiddelindustrien, der vi rådir næringsmiddelbedrifter i regelverket som gjelder i Norge og EU. Via Norsk opplysningskontor for helsekost arbeider vi for at flest mulig mennesker skal kunne gjøre et informert valg om bruk av kosttilskudd og naturlegemidler/ plantebaserte legemidler. Vi ønsker å gi et så objektivt syn som mulig. All informasjon som foreligger er produktnøytral, vi omtaler kun substanser eller innholdsstoffer.

Vi håper du som søker informasjon vil finne stoff som er nyttig for deg, og som gir deg øket forståelse av hvor viktig et godt kosthold er for helsen din, idag og i fremtiden.

  Relaterte artikler

 • Kilder  Les mer
 • Hva er dokumentasjon?


  Enhver som påstår at et middel, enten det er et legemiddel eller kosttilskudd hjelper, lindrer eller kurerer en tilstand eller sykdom må dokumentere sin påstand - dette er rimelig!


  Les mer
 • Legemidler, naturlegemidler eller hva det nå heter


  Legemidler, naturlegemidler, plantebaserte legemidler, naturmidler, kosttilskudd... Forvirret? La oss prøve å forklare forskjellene.


  Les mer
 • Netthandel fra utlandet


  Å handle kosttilskudd på nettet, spesielt fra utlandet kan være en utfordring. Utvis klokskap og forsiktighet.


  Les mer