Share on Facebook
Share on Twitter
email
  • facebook
  • twitter
  • email

Spebarn og småbarn

Morsmelk er den beste føden for spedbarn, og amming gir barnet beskyttelse mot infeksjoner og allergier

Det anbefales om mulig å fullamme barn til 6 mnd alder, og fortsette med amming til 12 mnd alder samtidig med at fast føde gradvis innføres. Når barnet er 4 uker bør de begynne med et vitamin D-tilskudd (helst tran, eller D-dråper). Det er nylig vist at spedbarn med lavt vitamin D-nivå er mer utsatt for åndedrettsproblemer og infeksjoner.

Mais- og risgrøt og senere havregrøt, most frukt og kokte grønnsaker er bra når barnet skal tilvennes fast føde. Fra 6 mnd alder trenger barnet tilskudd av jern, og det finnes mange typer jernberikede grøtpulvere som kan blandes ut i morsmelk eller vann. Glutenholdig korn bør introduseres gradvis mens barnet fremdeles ammes, og man kan veksle mellom grøt og velling av ulike kornslag.

Barn over 6 mnd trenger proteiner av god kvalitet for utvikling og vekst. Barnemat med kylling, kalkun, lever eller lammekjøtt sammen med grønnsakpurè inneholder verdifulle proteiner. Fisk og egg kan prøves forsiktig i små mengder mellom 6 og 12 måneders alder. Nye matvarer bør introduses èn og èn med flere dagers mellomrom slik at det lett oppdages hvis barnet ikke tåler matvaren. I så fall bør man vente med å prøve matvaren igjen til barnet er blitt større. Søt kumelk bør ikke innføres før barnet er ett år gammelt for å minske risikoen for allergi. Av samme grunn anbefales ikke soyamelk til barn under 2 år. Yoghurt, Biola eller andre typer syrnet melk tåles ofte bedre enn søt kumelk og kan introduseres fra 10-12 mnd alder.

Kolikk: Tynn rooibos- eller kamillete kan brukes ved kolikksmerter hos spedbarn, men test først for allergi ved å bare gi noen få dråper første gang.

Søvnvansker: Er spedbarnet urolig og har vanskelig for å roe seg om kvelden kan det gis beroligende tynn kamillete (test første gang med noen dråper om barnet tåler den) og lindebad (en liter sterk te av lindeblomster tilsettes badevannet). En lett massasje av mage og rygg med matolje tilsatt 1 dråpe lavendel- eller kamilleolje på 10 l virker avslappende på barnet. Det er viktig at barnet blir lagt til å sove i et helt mørkt rom. Det tar noen måneder før barnets kropp kan produsere tilstrekkelig av søvnhormonet melatonin, og produksjonen forstyrres av lys. Det er nylig foreslått at en av årsakene til at kolikkbarn gråter er at de mangler melatonin og ikke klarer å sovne. Husk derfor å ikke slå på lyset hvis barnet er urolig om kvelden og natten. Hvis man tar barnet opp i et lyst rom kan man gjøre vondt verre. Prøv heller å klappe eller bysse barnet uten å slå på lyset.

Unngå: Honning skal ikke gis til barn under ett år fordi den kan inneholde en bakterie som er skadelig for barnet (spedbarnsbotulisme). Unngå sukker, og vær svært varsom med salt og krydder. Nitratrike grønnsaker som rødbeter, spinat, selleri, mangold og brennesle bør unngås da de i barnets umodne tarmsystem kan gi opphav til skadelig nitritt. Unngå også nøtter, peanøtter, biter av harde grønnsaker (gulrot) og druer som lett kan sette seg fast i halsen hos små barn. Rosiner bør også unngås i større mengder på grunn av mulig innhold av muggsoppgift som kan akkumuleres i barnets kropp.

Småbarn (1 - 3 år): Optimal kost med fullverdige proteiner og essensielle fettsyrer er viktig for barn i vekst. Spesielt viktig er de marine omega 3-fettsyrene DHA og EPA, som er avgjørende for hjernens vekst og barnets mentale utvikling. Tilstrekkelige grønnsaker, frukt og fullkorn med mye fiber er viktig, og barnet tåler nå vanligvis egg, fisk og kjøtt.

Har barnet gjentatte luftveisinfeksjoner, øreplager, vondt i magen, diarè eller hudproblemer kan det skyldes en matintoleranse. Det anbefales da å eliminere kumelk, egg, gluten, sitrusfrukt m.m. etter tur til man finner ut hva barnet ikke tåler. Denne matvaren bør fjernes fra kosten, og man kan forsøke å gjenintrodusere den i små mengder etter noen få måneder. Tilskudd av probiotika (melkesyrebakterier) og yoghurt kan ha god virkning på magesmerter hos små barn. Barnet kan gis tynn te av rooibos, kamille, anis eller fennikel. Husk at barn reagerer mye sterkere og raskere på medisinplanter enn voksne, så vær forsiktig med alle typer urter, krydder og teer med farmakologisk effekt. Husk også at det kan forekomme allergier, f. eks. for urter i korgplantefamilien, eller kryssreaksjoner ved pollenallergi. Test derfor med en liten dose før du gir en full dose. Se liste over planter som ikke skal gis til spedbarn/ småbarn.

Muggsopper i mat og luft, sigarettrøyk og luftforurensning kan føre til at barn utvikler astma og allergi. Barn av foreldre som røyker inne får hyppigere luftveisinfeksjoner og kronisk mellomørebetennelse, og innlegges oftere på sykehus i forhold til barn av ikke-røykere. Det er nylig vist at bruk av paracetamol som febernedsettende middel kan føre til astma hos spedbarn/småbarn. Antibiotika bør unngås hvis det ikke er helt nødvendig.

Barn kan ikke så lett forklare hva som feiler dem. ”Vondt i magen” kan både skyldes urinveisinfeksjon, sorg, stress eller at barnet gruer seg til noe. Kanskje er det bare ro og oppmerksomhet fra foreldrene som skal til. Ved urinveisinfeksjoner kan barnet drikke tranebærsaft (fortynnet og evt. søtet) og tynn te av gullris, timian og lakrisrot. Ved treg mage kan det gis sviskesaft eller friske blåbær. Ved diarè kan barnet drikke vanlig fortynnet te, kamillete samt te av tørkede blåbær eller solbær. Det er viktig å gi barnet nok rent vann å drikke.

Tilskudd av essensielle fettsyrer, spesielt marine omega 3-fettsyrer, er særlig viktig ved hyperaktivitet, konsetrasjonsproblemer, eksem og allergier. Også omega 6-fettsyren gammalinolensyre (GLA) fra nattlys eller borago kan ha god effekt på eksem og andre hudproblemer. Ved allergi kan brenneslete, vitamin C og omega-3 være nyttige. Ved øreverk kan behandling med ørelys eller påsmurning av fortynnede eteriske oljer bak (men ikke på eller i) øret lindre smertene. (OBS! Eteriske oljer skal ikke brukes i ansiktet eller nær luftveiene på små barn).

Oppbevar alle typer tabletter og kjemikalier utilgjengelig for barn.
Husk at selv mors jerntabletter kan være dødelige for et lite barn.