Share on Facebook
Share on Twitter
email
 • facebook
 • twitter
 • email

Menn og prostata

Når menn eldes øker omdanningen av kjønnshormonet testosteron til di-hydro-testosteron. Dette medfører aldersforandringer som vekst av hår i ører og nese, hos mange tap av hodehår, nedsatt libido, ereksjonsproblemer og vekst av blærehalskjertelen (prostata).

Når prostata vokser seg større klemmer den på urinrøret, slik at det blir vanskeligere å late vannet og tømme blæren. Når rester av urin blir stående lenge i blæren kan det lett skje en oppblomstring av bakterier som fører til urinveisinfeksjon.

Eldre menn bruker ofte lang tid på å tisse, strålen er svakere og de får bare ut litt av gangen. De må ofte opp mange ganger om natten for å late vannet, og dette kan være en stor belastning på ektefelle/samboer som deler seng. Dersom han i tillegg tenner lyset kan det ødelegge søvnen og døgnrytmen, ikke bare for mannen selv, men også for ektefellen.
(Se mer om søvn under livsstil og helse)

Behandling av forstørret prostata med kirurgisk inngrep medfører ofte impotens. Derfor anbefales alle menn over 45 år som vil beholde sin potens å forebygge prostataplager gjennom kost, mosjon og kosttilskudd. Fisk, frukt, grønnsaker, helkorn samt rikelig vann er bra. Spesielt gunstig er sinkholdig sjømat, lycopen-holdig tomat, bromelainholdig ananas samt avocado og fet fisk som er rike på essensielle fettsyrer.

Mange menn med prostataproblemer har god erfaring med å spise fermenterte soyaprodukter som miso og tofu, men inntaket av soyaprodukter bør ikke overdrives. Rødt kjøtt, mettet fett, søtsaker og stimulanser som alkohol og tobakk virker negativt på prostataproblemer. Øl er tilsatt humle, som inneholder fytoøstrogener som likner på det kvinnelige kjønnshormonet. Inntak av øl er derfor uheldig for menn som ønsker å beholde sin virilitet.

Tilstrekkelige mengder antioksidanter fra frukt og grønnsaker er viktig, og det anbefales i tillegg et godt vitamin- og mineralpreparat som inneholder sporstoffet selen. Man bør ta et daglig tilskudd av tran eller kapsler med fiskeolje (omega-3) dersom man ikke spiser fet fisk 2-3 ganger i uken.

De fleste menn over 50 år vil også ha nytte av Q 10, som er et koenzym for mitokondrienes energiproduksjon. Q10 kan øke vitaliteten og er dessuten en kraftig antioksidant som trolig kan forebygge celleforandringer som kan utvikle seg til prostatakreft. Sardiner (som spises hele) inneholder mye Q 10, og man kan også ta Q10 som et separat kosttilskudd.

Det finnes tre naturmidler som sammen forebygger prostataplager og urinveisproblemer som følge av godartet vekst av prostata: De modne bærene av dvergpalme (Serenoa repens eller Sabal serrulata;  Saw palmetto på engelsk) sammen med brenneslerot (Urtica  dioica radix) er en effektiv kombinasjon som finnes i tablettform. I Tyskland behandler selv legene oftest prostatabesvær med disse plantene. I tillegg anbefales daglig 2 spiseskjeer økologiske gresskarkjerner som er rike på sink og essensielle fettsyrer. Prostata er det organet i kroppen som er rikest på sink.

OBS! Ved urinveisbesvær som kan skyldes forstørret prostata skal mannen alltid undersøkes av lege for å utelukke prostatakreft før man starter med naturpreparater.

  Artikler

 • Prostatakreft


  Er den hyppigst forekommende kreftformen hos menn, og den er omtrent like vanlig som brystkreft er hos kvinner.


  Les mer
 • Dvergpalme ved BPH


  Det finnes en rekke studier som viser at dvergpalme har effekt ved prostataplager og urinveisproblemer som følge av forstørret prostata, og at det er liten risiko for bivirkninger. En metaanalyse av 18 kliniske studier dokumenterte at dvergpalme er et trygt og effektivt middel mot godartet forstørrelse av prostata (benign prostatahyperplasi, BPH).


  Les mer