Share on Facebook
Share on Twitter
email
  • facebook
  • twitter
  • email

Urinveiene

Urinveisinfeksjoner er vanligst hos kvinner fordi deres urinrør er mye kortere enn hos menn, og bakterier derfor lettere trenger inn i blæren.

Urinveisinfeksjoner hos menn opptrer oftest som følge av forstørret blærehalskjertel (prostatahypertrofi ) som rammer de fleste menn med alderen. Fordi blærehalskjertelen klemmer på urinrøret er det vanskelig å tømme blæren helt, og det kan lett vokse bakterier i resturinen.

Urinveisinfeksjoner kan komme hyppig tilbake og bli kroniske. Det er viktig å forebygge infeksjoner ved å kle seg fornuftig, unngå å sitte på kaldt underlag og ikke fryse på beina. Man bør drikke mye væske slik at bakterier skylles ut av urinveiene før de rekker å formere seg. Drikk gjerne rent vann med litt sitron i, tranebærsaft eller annen sur saft uten sukker fordi sur urin hemmer bakterievekst.

Langvarige og kroniske urinveislidelser skal undersøkes av lege, og ved feber skal også lege kontaktes da det kan oppstå nyre- eller nyrebekkenbetennelse som kan gi varig nyreskade.
Dersom legen gir antibiotikakur, f. eks. et sulfapreparat som dreper alle bakterier, er det viktig å tilføre ”gode” melkesyrebakterier som beskytter tarmen, urinveiene og skjeden mot skadelige mikroorganismer. Det lettere å forebygge infeksjoner enn å kurere en etablert infeksjon, og egenbehandling med naturmidler er godt egnet til dette formålet.

Amerikansk tranebær (Vaccinium macrocarpon)  både forebygger og virker mot etablert urinveisinfeksjon. Den gjør slimhinnene i urinveiene glatte slik at bakterier ikke får festet seg, og i tillegg gjør den urinen sur slik at bakterieveksten hemmes. Det finnes flere tranebærpreparater i helsekosthandelen, både saft og kapsler. Ved tilbakevendende infeksjoner bør dessuten immunsystemet styrkes med rød solhatt (Echinacea purpurea).

Det finnes flere urteteer som kan forebygge urinveisplager og lindre urinveisinfeksjoner. Gullris (Solidago virgaurea) styrker urinveiene og fremmer nyrenes funksjon, er vanndrivende og antiseptisk. Planten er antiinflammatorisk, mykgjørende og feberstillende. Den kan dessuten forebygge dannelse av nyrestein- og grus.

Te av løvetannblader er gunstig fordi den er vanndrivende og inneholder kalium. Den kan kombineres med kjerringrokk*, lakrisrot, timian, kamille, ingefær og brennesle som styrker slimhinnene, virker bakteriedrepende, er rensende og smertelindrende.

OBS! Terapeutiske teer skal kun brukes i en periode på 2-4 uker for deretter å gjøre et opphold på et par uker. Man kan med hell veksle mellom ulike teer og fruktsafter.
*Kjerringrokk skal koke fra ½-3 timer for å frigjøre silika som er det mest virksomme stoffet.