Share on Facebook
Share on Twitter
email
  • facebook
  • twitter
  • email

Allergi og intoleranse

Forekomsten av allergier, astma og eksem har eksplodert de siste 30 årene, særlig hos barn. I dag lider 1,2 millioner nordmenn av astma og allergi.

Vi utsettes daglig for tusenvis av syntetiske stoffer vi ikke er genetisk tilpasset, og mange mener også at vi lever så hygienisk at barn ikke utvikler immunitet mot vanlige, ufarlige stoffer.

Matrem (Tanacetum parthenium) motvirker inflammasjonsfremmende vevshormoner, og inflammasjoner er ofte involvert i eksem og allergier. I helsekosthandelen finnes det dessuten flere gode urteprodukter som beroliger et overaktivt immunsystem. Preparater med purpurnesle (Perilla frutescens) og teer av brennesle, lakrisrot og kamille renser blodet, virker fordøyelses-fremmende, betennelseshemmende og beroligende på immunsystemet. (Brennesle har en mild antihistamineffekt.)

Matintoleranse er den underliggende årsaken til mange tilfeller av eksem og mage-tarmplager. Det anbefales derfor å be legen om å ta en hudallergitest og blodprøve for å måle innholdet av antistoffer. OBS! Selv om disse prøvene gir negativt resultat kan det likevel foreligge overømfintlighet overfor bestemte matvarer.
Matvarer som hyppigst fører til intoleranser er melk og melkeprodukter, kornprodukter som inneholder gluten, egg, sitrusfrukter, nøtter og skalldyr. Noen mennesker er allergiske for grønnsaker i søtvierfamilien; tomat, potet, paprika, chili, squash m. fl. Det anbefales å kutte ut disse matvarene en tid (eliminasjonsdiett) for så å innta ett av dem (eksponering). Dersom plagene øker etter inntaket, bør denne matvaren utelukkes fra kostholdet på permanent basis. Helsekosthandelen har matvarer som kan erstatte meieriprodukter, glutenholdig korn og egg. Alle som har mistanke om at plagene kan skyldes matintoleranse bør dessuten ta tilskudd av melkesyrebakterier.

Glutenintoleranse (cøliaki) er en sykdom i tynntarmen der tarmslimhinnen skades og tarmtottene forsvinner slik at næringsopptaket blir strekt redusert. Årsaken er trolig at immunsystemet reagerer på gliadin, en av de to glutentypene som finnes i mange kornsorter. Hvorvidt det skyldes en mangel på enzymer som nedbryter gliadin vet man ikke sikkert. Et symptom på cøliaki er en fettholdig, glinsende avføring (steatoré). Cøliaki er en helsetruende tilstand som må diagnostiseres tidligst mulig og behandles med livslang diett.

Cøliatikere må spise en glutenfri kost. Det innebærer at man utelukker fra kosten hvete, rug, havre, bygg, spelt og bokhvete samt alle matvarer som inneholder disse kornslagene.
Det er derfor viktig å lese innholdsdeklarasjonene nøye! Cøliatikere kan bruke glutenfrie korn- og melslag som arrowroot, maismel, maisena, rismel, soyamel, quinoa og hirse.
(OBS! Det kan forekomme kryssreaksjoner mellom hirse og gluten.)

Noen glutenallergikere tåler urhvetesorter bedre enn nyere, foredlede sorter. Etter noen uker med glutenfri diett går det an å prøve seg fram med gliadinfattige kornsorter som spelt, dinkel, emmer, enkorn, polsk hvete, grønn kjerne og durumhvete. Glutenfri korn- og melprodukter selges i helsekostforretningene, og det er utgitt flere kokebøker for melke- og glutenallergikere.

Hudallergier og eksem kan skyldes allergi for nikkel eller andre metaller, støvmidd (f. eks. i sengetøyet) samt kjemikalier i f. eks. såpe, kosmetikk og nye klær. Man bør erstatte alle vaskemidler og kosmetikk med rene, allergitestede produkter, unngå parfyme og hårspray, samt vaske nye klær og sengetøy før bruk.

Merk at intoleranse for melkeproteiner eller gluten også kan gi seg utslag i hudplager. Ufordøyde proteiner og tarmbakterier kan trenge gjennom en skadet tarmslimhinne og mobilisere immunsystemet. Utskilling av histaminer fører da til hevelse, rødme og smerte. (Mange mener psoriasis kan henge sammen med lekk tarm.) Matrem (tabletter) og brenneslete hemmer utskillingen av histaminer. Også indisk salaitre (Boswellia serrata) er virksom mot inflammasjoner ved astma, psoriasis og allergisk nesekatarr. Boswellia finnes i kapselform i helsekosthandelen.

Noen mennesker reagerer også allergisk på konserveringsmidler, f. eks. i tørket frukt, gotteri eller leskedrikker. Utvendig behandling av eksem med sinksalve, fuktighetskrem og hudoljer er nyttig for mange, men må tilpasses den enkeltes behov. Helsekosthandelen har såper, vaskemidler, tannpasta, hud- og hårpleieprodukter uten parfyme og syntetiske tilsetningsstoffer.

Personer som plages av tørr munn, blemmer i munnen eller svekket immunforsvar bør bare bruke tannpasta uten såpestoffet natriumlaurylsulfat som tørker ut munnslimhinnen og dermed svekker kroppens forsvar mot mikroorganismer.

Personalet i helsekostbutikkene kan veilede kundene om utvendig behandling, bruk av kosttilskudd og trygge matvarer ved eksem, hudplager, allergier og intoleranser. Noen helsekostbutikker selger dessuten økologiske klær av naturmaterialer.