Share on Facebook
Share on Twitter
email
  • facebook
  • twitter
  • email

Luftveiene

Den vanligste grunnen til sykefravær er forkjølelse, influensa og andre luftveisinfeksjoner. Norske småbarnsforeldre er hvert år borte fra jobben mellom fire og fem millioner dager på grunn av syke barn. Sykefraværet medfører store utgifter både for den enkelte arbeidsgiver og for samfunnet som helhet.

Forkjølelse med rennende nese, vondt i halsen, tretthet og kanskje litt feber går som oftest raskt over. Influensa er en hardere infeksjon som kan medføre feber, hodepine, ledd- og muskelsmerter, diaré og oppkast. Hvert år dukker det opp nye influensavirus som forårsaker større eller mindre epidemier. Mens en forkjølelse oftest går over på noen få dager varer influensa i en uke eller mer.

Mange oppsøker lege under eller etter en forkjølelse på grunn av hoste, grønn nesepuss eller fordi de kjenner seg trette. Disse symptomene er helt normale og går over av seg selv. Forkjølelse krever ikke legebehandling, og det er ikke stort legen kan gjøre ut over å anbefale nesedråper, hostesaft, pastiller og nok drikke.

Fordi forkjølelse og influensa oftest er forårsaket av virus hjelper det ikke med antibiotika. Mer enn 80 % av all antibiotika anvendes utenfor sykehusene, og det meste brukes ved luftveisinfeksjoner. Unødvendig bruk av antibiotika frarådes fordi den fremmer utviklingen av resistente bakteriestammer. I hardnakkede tilfeller med vedvarende feber, og der infeksjonen går over til bronkitt, hals- eller lungebetennelse, skal man selvsagt kontakte lege.

Det er ikke så farlig om man ikke spiser noe særlig under sykdommen bare man får tilstrekkelig væske. Ved luftveisinfeksjoner bør man unngå melk og heller drikke vann, saft, urteteer eller supper. Gurkmeie kan røres ut i f. eks. varm soyadrikk og drikkes i starten av en luftveisinfeksjon. Løk, hvitløk og sterke krydder som ingefær, karri og rød pepper er gunstige ved luftveisinfeksjoner med slimdannelse. Ved lett feber kan varme kryddere som rød pepper og ingefær åpne porene slik at svetten bryter fram og avkjøler kroppen.

Mange foreldre blir bekymret når barna får feber, men feberen er en del av kroppens forsvar mot infeksjonssykdommer. Dersom feberen senkes med medikamenter kan barnet føle seg friskere enn det er og være mer uforsiktig slik at sykdommen forverres.  Det anbefales derfor å være forsiktig med bruken av febernedsettende midler, men høy og vedvarende feber hos barn kan medføre uttørkning, og i slike tilfeller bør lege kontaktes.

I helsekostbutikken finnes mange produkter som kan forebygge infeksjoner og lindre luftveisplager. Mange mener det hjelper å ta store doser C-vitamin og rød solhatt flere ganger daglig med en gang man føler symptomer på forkjølelse. Avkok av hvitløk og ingefær er et annet remedium. Nypete, varm solbær-, blåbær- og svarthyllsaft er rike på antioksidanter og kan lette bakterie- og virusinfeksjoner. Prikkperikum (Hypericum perforatum) har en sterk hemmende virkning på innkapslede virus. Planten er registrert som et naturlegemiddel og kan kjøpes i form av kapsler på apoteket.

Pastiller med propolis og honning kan lindre sår hals. Urtete av lakrisrot, kamille og lind virker beroligende og betennelseshemmende, mens te timian er bakteriedrepende og har god effekt ved hoste. Myntete er god for både luftveiene og fordøyelsen. Honning har en lindrende og antiseptisk virkning, men skal ikke gis til barn under ett år. (For å bevare honningens enzymer skal den ikke varmes opp til over 40 grader.)

Ved tett eller rennende nese kan man med et håndkle over hodet inhalere dampen fra kokende vann tilsatt 3-4 dråper eucalyptus- eller peppermynteolje. Ved sårhet i brystet, øre- og bihuleplager kan disse eteriske oljene fortynnes i matolje og påsmøres utvortes, og ved mellomørebetennelse kan fortynnet olje påføres bak øret. Ørelys, som selges i noen helsekostforretninger, gir en skånsom lindring av ørebetennelser, og kan også hjelpe ved øresus (tinnitus).

Mange mennesker er plaget med bihulebetennelse i etterkant av forkjølelse og andre luftveisinfeksjoner. Dette kan ofte forebygges med saltvannsskylling av nesen. Saltvannet er bakteriedrepende samtidig som slimhinnene tørkes ut og trekker seg sammen slik at bihulene åpnes. Velassorterte helsekostbutikker selger ”nesehorn” til neseskylling. Man bør unngå melk ved bihulebetennelse. Litt japansk pepperrotpasta (wasabi) på tungen kan åpne tette luftveier umiddelbart.