Share on Facebook
Share on Twitter
email
  • facebook
  • twitter
  • email

Hodesmerter

Hodepine kan ha en rekke forskjellige årsaker og forekommer i alle styrkegrader. Kraftig hodepine skal undersøkes av lege for å utelukke alvorlig sykdom.

I Norge lider 50 000 mennesker av migrene, og både migrene og hodepine kan være spesielt plagsomme i klimakteriet.

Legen kan skrive ut betablokkere eller antidepresiva for å lindre symptomene, men naturmiddelet matrem (Tanacetum parthenium, engelsk Fewerfew) er minst like effektivt til å forebygge migrene og har sjelden negative bivirkninger. Den kan dessuten redusere lysfølsomheten som plager mange ved migrene.

Matrem inneholder også litt melatonin, kroppens eget ”søvnhormon” som produseres i den lille pinealkjertelen i hjernen. Melatoninproduksjonen påvirkes av lys, og er en viktig faktor i reguleringen av døgnrytmen og dermed av produksjonen av mange av kroppens hormoner. Fordi matrem hemmer dannelsen av inflammasjonsfremmende vevshormoner og frigjøringen av histaminer er den også effektiv ved smerter i muskler og ledd.
OBS! De som er allergiske mot korgplanter (f. eks. burot) kan reagere på matrem. Matrem bør ikke brukes ved graviditet og amming.

Det ble nylig gjort kliniske tester med et annet forebyggende migrenepreparat basert på legepestrot (Petacides) som reduserte migreneanfallene med 45 %. Dette produktet er (foreløpig) ikke i salg i Norge.

Rikelig drikke er viktig ved migrene og hodepine. Rent vann, eventuelt med litt sitron, er best. Vær forsiktig med kaffe, sort te og alkohol. Essensielle fettsyrer, vitaminer og mineraler er viktig, og det anbefales derfor å ta et godt multivitamin-mineraltilskudd og fiskeolje (omega 3). Påsmøring av fortynnede eteriske oljer og lett massasje kan lindre hodepine.

Ofte skyldes hodepine stramme muskler og dårlig blodsirkulasjon i skuldre og nakke. Massasje med fortynnet eterisk rosmarin-, kamfer-, eucalyptus- og pepperolje fremmer kretsløpet og hjelper mot muskelspenninger. Eteriske oljer kan også brukes i spesielle forstøvere og duftlamper som finnes i helsekosthandelen. Lavendel virker beroligende, basilikum og eukalyptus virker oppkvikkende, og rosmarinolje skal klarne tankene.